dissabte, 22 de Octubre de 2011

Guia de colls de Catalunya, Andorra i Balears.


900 pujades en bicicleta de carretera

Primer que res donar les gràcies a molta gent que ha fet possible que aquesta Guia fos realitat.

Al Juanto Uribarri que n’ha escrit el pròleg. El Juanto és junt amb en Ander Gauza qui va muntar la plana d’APM (Altimetrías de Puertos de Montaña o altimetrias.net) i que és la plana bàsica de referència a la península Ibèrica i de la qual va penjar després el repte CIMA que molts deveu conèixer. Com que ells s’autoanomenen “los locos de las cumbres”, ha volgut titular aquest pròleg com a “Elogi de la bogeria”, fent referència a l’Erasme de Rotterdam, un escrit simpàtic i que ja dona pistes del que som aquests a qui ens agrada pujar colls.

I moltes gràcies també als que van impulsar la plana web del cicloturisme català i als que hi pengen altimetries amb una gran qualitat, o sigui moltes gràcies a en Raül Massabé, en Guillem Garcia, en Roger Coll, a la Maria Fuster encara que no en pengi, a en Xavier Òdena pel seu ingent treball i a en Adrián Lorente, que no tinc el gust de conèixer però que va ser tot un precursor de les altimetries a les muntanyes aragoneses i per extensió a les lleidatanes. Gràcies també a la Núria que m’ha acompanyat en excursions a recòndits racons.

 

                       

 

La Guia és un llibre gruixut i atapeït degut a que tracta d’aplegar una gran quantitat de dades sobre els colls i pujades del país. Vol ser un recull sistemàtic i extensiu de totes les pujades asfaltades de Catalunya, Andorra i Illes Balears. Com que això no és una cosa estàtica doncs contínuament s’asfalten noves carreteres o s’ encimenten nous camins, el llibre tindrà la vigència que tindrà fins que en surti un altre de més actualitzat o més ben explicat i presentat.

 

Es donen dades sobre unes 900 pujades diferents d’aquest territori que porten a uns 600 punts culminants. O sigui un punt culminant pot ser el Turó de l’Home i per arribar-hi es pot sortir de Sant Celoni o d’Hostalric i pujar pel coll de Gomara, per Montseny o per Santa Fe i així a un sol punt s’hi pot pujar de diverses maneres.

 

D’aquestes 900 pujades a les 100 més importants es dedica tota una plana amb un comentari referent als aspectes més rellevants de la pujada i la gràfica on figura el detall del desnivell a cada km i les principals cruïlles del recorregut. Quines són les més importants?

 

Primer les que figuren a la llista del BIG (Brevet International du Grimpeur) com les més importants d’Europa. N’hi ha 24:

 

  • 12 a Catalunya (el Portilló, la Bonaigua, Sant Maurici, Port del Cantó, Rasos de Peguera, Coll de Pal, Vallter 2000, Bracons, Turó de l’Home, Collformic, Montserrat i Mont Caro),

 

  • 6 a Andorra (Envalira, Arcalís, Ordino, Cortals d’Encamp, Cabús i Rabassa) i

 

  • 6 a les Illes Balears (Puig Major, Sòller, Galilea, coll de Cals Reis o la Corbata i monestirs de Cura i Sant Salvador).

 

Després venen les que tenen la categoria CIMA, o sigui les més importants de la península Ibérica. Són 87: 61 a Catalunya, 12 a Andorra i 14 a Balears i jo n’he posat algunes més que em semblaven prou interessants fins completar les gràfiques de les 100 principals pujades d’aquest territori.

  

De totes les pujades, o sigui de les 900, es posen les 6 dades que són imprescindibles per calibrar-ne la dificultat:

 

L’Altitud

La llargada

El pendent mitjà

El pendent màxim

El desnivell

El coeficient de dificultat seguint el sistema de càlcul que s’ha popularitzat a les plana web d’Altimetrias.net o APM, Altimetrías de Puertos de Montaña.

 

A part d’aquestes dades, evidentment, es posa el nom del coll o de la pujada seguint la nomenclatura de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, el punt d’inici (que no sempre és fàcil de determinar i que sovint és la font de discrepàncies entre diversos mesuradors de pujades), la comarca on està i una referència a la font de la informació, una referència a qui ha estat el mesurador de la pujada que en la majoria d’ocasions és l’adreça d’alguna plana web. O sigui, ho dic sense embuts, jo gairebé no he mesurat cap pujada (només alguna que faltava i que em semblava interessant que hi fos) si no que copio el que s’ha publicat o el que hi ha a Internet.

L’objecte del llibre no és fer un estudi erudit de les mesures i dir aquesta és la meva mesura, la publico i sento càtedra. No, es tracta de sistematitzar i publicitar el que ja hi ha però que està dispers per l’espai. Si hom busca a Internet la gràfica de les Estenalles segur que tard o d’hora la trobarà i si busca la de la Mare de Déu dels Àngels també però li portarà força estona i al ser d’autors diferents serà un pèl complexa la comparació. Si busca l'enllaç a l'extraordinària pujada a la Font  de Pallerols, difícilment la trobarà. Doncs bé, he intentat uniformitzar totes aquestes 900 pujades en aquests 6 paràmetres i presentar-les de forma uniforme en un únic volum que en permeti una ràpida localització i comparació. Això sí, sense oblidar qui n’és l’autor de la mesura  i sense pretendre restar-li protagonisme.

 

Com deia més amunt, aquesta gran quantitat de dades i pujades en fa un llibre atapeït que comença amb una introducció en que intento filosofar una mica sobre el que ens porta als cicloturistes a posar gairebé sempre alguna pujada en els nostres circuits i també a donar una visió general del relleu i principals accidents geogràfics del país, des dels Pirineus al massís dels Ports.

 

I també comento les classificacions de les pujades des dels diferents paràmetres considerats. O sigui quines són les més altes, quines són les que tenen major desnivell, les més llargues, les de major percentatge mitjà, les de major coeficient i una consideració també a les grans rampes del país o sigui a les majors rampes màximes. També em permeto fer unes recomanacions personals sobre les que considero més interessants des de punts de vista històrics, tradicionals, culturals, paisatgístics o de duresa. Tot plegat es tracta d’analitzar aquestes pujades del dret i del revés i efectuar-ne les pertinents comparacions des d’un punt de vista aritmètic i sense oblidar que la verdadera comparativa es fa sempre damunt la bicicleta. En tot cas, dir que les pujades de major coeficient del territori són Coll de Pradell (366), Mont Caro (336), Pujada del Montnou (325), Puig Major (319), Turó de l’Home (299) o Coll de Pal (282).

 

La llista de pujades està dividida en 6 apartats un per cada província catalana, Andorra i les Illes. En cadascun d’aquests territoris es fa una visió general de la seva orografia, un comentari sobre les pujades més importants i la meva recomanació particular sobre els colls més emblemàtics que no hem de deixar de pujar per una raó o altra.

 

Espero que us agradi!

 http://www.cossetania.com/mostrar_producte.php?prod=1192

Aquest llibre ha vist la llum el 20 d’octubre de 2011.

Fotos de l'acte de presentació.

Abans

durant

la sala plena

i després pencant

Tot un éxit! Gràcies a tots!


Publicado por FredericRafols @ 14:24  | 2011
Comentarios (6)  | Enviar
Comentarios
Publicado por Invitat
diumenge, 20 de Novembre de 2011 | 20:11

Bona tarda Francesc,


El publicaràs en llibre electrònic?

Gràcies i salutacions,

Publicado por Invitat
dilluns, 21 de Novembre de 2011 | 15:16
On puc trobar el llibre?
Publicado por FredericRafols
dilluns, 21 de Novembre de 2011 | 16:43

No està prevista la publicacio del llibre en format electrónic.

El llibre està disponible a la major part de llibreries. En cas de no disposa'l en existència només l'han de demanar a Cossetània Edicions. També un particular el pot demanar directament a l'editorial mitjançant compra electrónica.

Frederic Ràfols

Publicado por zllily
divendres, 14 de Setembre de 2012 | 4:20

turn around innate and wan <a href="http://www.hinorthfaceoutletlocations.com/">north face hoodie</a>
 But I listen <a href="http://www.hinorthfaceoutletlocations.com/">north face outlet online</a>

    

Publicado por zllily
divendres, 14 de Setembre de 2012 | 4:20

turn around innate and wan <a href="http://www.hinorthfaceoutletlocations.com/">north face hoodie</a>
 But I listen <a href="http://www.hinorthfaceoutletlocations.com/">north face outlet online</a>

    

Publicado por dsda
dilluns, 24 de Setembre de 2012 | 17:11

54465 Cheap North Face Jackets fsdfsdd